Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
nosoi

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

nosoi

Τι είναι

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια η οποία προκαλείται από το βακτήριο “Neisseria meningitidis” γνωστό και ως μηνιγγιτιδόκοκκος. Αυτές οι ασθένειες είναι συχνά σοβαρές και περιλαμβάνουν λοιμώξεις του περιβλήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (μηνιγγίτιδα), και λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος (βακτηριαιμία ή σηψαιμία).

H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής βακτηρίων από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (π.χ. σάλιο ή πτύελα) κατά τη διάρκεια στενής επαφής (π.χ. φιλί ή βήχας) ή σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Οι μηνιγγιτιδόκοκκοι ταξινομούνται σε οροομάδες με βάση τη σύσταση των πολυσακχαριτών της κάψας. Αυτοί οι πολυσακχαρίτες αποτελούν τη βάση για κάποια από τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου. Τα περισσότερα κρούσματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου προκαλούνται από τις οροομάδες A, B, C, W, X και Y.

 

Συμπτώματα

 

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, ωστόσο, η νόσος εξελίσσεται ταχέως με πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Τα πρώτα συμπτώματα έχουν να κάνουν με πυρετό, έμετο, πονοκέφαλο και αδιαθεσία. Επίσης, ο  πόνος στα άκρα, το χλωμό δέρμα και τα κρύα χέρια και πόδια συχνά εμφανίζονται νωρίτερα από το εξάνθημα, τη δυσκαμψία του αυχένα,  τη φωτοευαισθησία και τη σύγχυση.

Η Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και η Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία είναι δύο πολύ επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες καθώς μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Σε μη-θανατηφόρες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη αναπηρία (π.χ. απώλεια ακοής, εγκεφαλικές βλάβες, ακρωτηριασμοί, σοβαρές ουλές).

 

Ποιος κινδυνεύει

 

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα παιδιά ηλικίας <5 ετών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται περισσότερο από αυτή, ενώ ακολουθούν οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες ηλικίας 15-24 ετών.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη των ατόμων από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Επίσης, ο υγιεινός τρόπος ζωής όπως, η επαρκής ξεκούραση και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από άτομα που νοσούν, αποτελούν ενδεδειγμένους τρόπους προφύλαξης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα συζευγμένα εμβόλια για τις οροομάδες Α,C,W,Υ και εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες για την οροομάδα B. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους του Υπουργείου Υγείας, σε όλα τα άτομα με την ανάλογη ηλικία που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας συστήνεται:

  • Mία δόση συζευγμένου μονοδύναμου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου ομάδας C (MCC) σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών
  • Mία δόση συζευγμένου 4-δύναμου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου ομάδων A,C,W,Y (MCV4) σε παιδιά ηλικίας 11-12 ετών

 

Δόσεις μηνιγγιτιδοκοκκικών εμβολίων όλων των αναφερόμενων παραπάνω οροομάδων συστήνονται και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Συμβουλευτείτε το πρόσφατο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Συμβουλευτείτε το πρόσφατο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων

 

FAQ

Οι δύο πιο συχνές εκδηλώσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι:

  • Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, η οποία προσβάλει περίπου το 50% των ασθενών
  • Η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, η οποία προσβάλει ποσοστό 5% -20% των ασθενών

Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι η πνευμονία που εμφανίζεται σε ποσοστό 5 - 15% των ασθενών με διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η μέση ωτίτιδα, η επιγλωττίτιδα και οι εστιακές λοιμώξεις (π.χ. επιπεφυκίτιδα, ουρηθρίτιδα, αρθρίτιδα, ή περικαρδίτιδα).

Ο ετήσιος αριθμός κρουσμάτων διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου παγκοσμίως εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 1,2 εκατομμύρια, με 135.000 θανάτους να σχετίζονται με αυτή (στοιχεία για την περίοδο 1990-2010).

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και η κατανομή των οροομάδων του Μηνιγγιτιδόκοκκου στις διάφορες περιοχές συνεχώς μεταβάλλεται, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η εξέλιξη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου απαιτεί συνεχή επιτήρηση.

Υπάρχουν 13 οροομάδες του N. meningitidis, ωστόσο, η πλειονότητα των σοβαρών μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων προκαλούνται από τις οροομάδες Α, Β, C, Υ και W.

 

To 96% των κρουσμάτων επιβεβαιωμένης διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ευρώπη για το 2017, οφειλόταν στις οροομάδες B, C, W και Y.

Κατά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμφάνισης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου έχουν μειωθεί, εν μέρει λόγω:

  • Της εισαγωγής εμβολίων κατά διαφόρων ομάδων του μηνιγγιτιδόκοκκου στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών ορισμένων χωρών
  • Βελτίωσης των συνθηκών ζωής και μείωσης του καπνίσματος

    Ακόμη και με τα σημερινά προηγμένα πρότυπα ιατρικής περίθαλψης στις βιομηχανικές χώρες, η θνητότητα κυμαίνεται από 5 έως 10% και μπορεί να υπερβαίνει το 40% σε ασθενείς με μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Ένα ποσοστό 10-20% των ατόμων που επιβιώνουν από τη νόσο εμφανίζει μόνιμες επιπλοκές.

    Επιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

    • Απώλεια ακοής
    • Ημιπληγία
    • Επιληπτικές κρίσεις, σπασμοί
    • Μαθησιακές δυσκολίες
    • Αταξία
    • Ακρωτηριασμός άκρων
    • Νέκρωση δέρματος που απαιτεί μεταμόσχευση
    • Νεφρικές διαταραχές
    • Στενή επαφή
    • Φιλί
    • Βήχας 

    H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια μπορεί να μεταδοθούν από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (π.χ. σάλιο και πτύελα) κατά τη διάρκεια στενής επαφής ή σε συνθήκες συγχρωτισμού, ειδικότερα αν τα άτομα ζουν ή συναναστρέφονται στον ίδιο χώρο.